Ulcerul peptic – Cum să previi arsurile gastrice

Ulcerul peptic este o eroziune a mucoasei stomacului sau a primei părţi din intestinul subţire. Dacă eşti diagnosticat cu ulcer peptic, probabil medicul tău ţi-a prescris antiacide sau antibiotice pentru a reduce durerea. Pe lângă tratamentul doctorului, există multe alte lucruri care te pot ajuta să previi viitoarele arsuri gastrice. Pentru a învăţa cum să previi iritarea ulcerului, foloseşte următoarele sfaturi:

1.

Află care medicamente antiinflamatorii sunt sigure de luat. Acetaminofenul este mai recomandat decât aspirina, naproxenul, ibuprofenul sau alte medicamente din clasa de medicamente antiinflamatorii. De asemenea, un inhibitor de pompă de protoni ajută la reducerea acidului gastric.

2.

Redu consumul de alcool şi de băuturi cu cofeină. Studiile arată că alcoolul şi cofeină irită stomacul şi mucoasa intestinală, care duce la sângerări şi inflamaţii. De asemenea, poate duce la ridicarea nivelului de acid gastric din stomac într-un interval scurt, care produce dureri adiţionale şi arsuri de stomac.

3.

Renunţaţi la fumat şi evitaţi fumatul pasiv. Chimicalele din fumul de ţigare pot slăbii mucoasa gastrică, care irită ulcerul existent sau poate duce la producerea unuia. Fumul de ţigare creşte nivelul acidului gastric, iritând ulcerul.

4.

Adoptă o alimentaţie inteligentă. Pacienţii cu ulcer peptic ar trebui să evite carnea roşie, prăjelile sau mâncarea grasă. Regimul alimentar bogat în alimentele de mai sus irită ulcerul şi creşte nivelul de acid gastric. Sunt recomandate cerealele integrale, alimente bogate în fibră şi reducerea lactatelor.

5.

Ia masa având un program regulat. Unei persoane care suferă de ulcer peptic nu-i este recomandat să mănânce cantităţi mari sporadic. Asta ar putea duce la întreruperea producţiei normale de acid gastric, realizând  iritarea ulcerului. Păstrarea meselor la cantităţi reduse, şi mâncatul de 5-6 ori pe zi la intervale regulate, poate controla nivelul de acid gastric.

6.

Ia toate medicamentele prescrise de doctor. Dacă doctorul tău a concluzionat că ulceul peptic a fost produs de bacteria Helicobacter pylori, antibioticele sunt necesare. Conform clinicii Mayo, 70-90% dintre ulcere sunt produse de prezenţa acestei bacterii. Helicobacter pylori cauzează creşterea iritaţiei ulcerului, în special după masă şi noaptea.

7.

Redu stresul. Chiar dacă legătură dintre stres şi ulcer este una mică, unii pacienţi spun că atunci când stresul creşte, şi durerea produsă de ulcer creşte.

Sfaturi

  • Nu fuma.
  • Evită consumul de alcool şi băuturi cu cofeină.
  • Evită mâncarea condimentată.

Lasă un răspuns

Comentariile au fost dezactivate.