Timiditatea excesiva, un izolator psihologic?

Chiar dacă pare că unele persoane sunt înnăscute cu talentul de a interacţiona cu alţii, adevărul este că toate fiinţele umane sunt sociabile, şi asemenea oricărei alte abilităţi, te poţi antrena pentru a deveni mai sociabil şi pentru a sparge barierele timidităţii. Cu ajutorul sfaturilor de mai jos vei înţelege cum să ieşi din “izolare” şi să-ţi îmbunătăţeşti viaţă socială.

1.

Critică mai puţin. Unii oameni care se autointitulează nesociabili, tind să critice constant persoanele care îi înconjoară şi pe ei însăşi. Aceştia evită interacţiunea socială deoarece le este frică să nu fie judecaţi de alţii, şi, pe de altă parte, să nu judece ei pe alţii. Ca să devii o persoană mai sociabilă este important să-i accepţi pe toţi, fără să-i judeci după aspect şi fără să ţii cont de eventualele defecte. Ceea ce diferenţiază oamenii încrezători de cei nesiguri este atitudinea pe care o au faţă de persoană lor. Oamenii sociabili tind să se axeze pe calităţile pozitive pe care le au ei şi persoanele care îi înconjoară, pe când persoanele nesociabile se axează pe defectele lor şi ale persoanelor din jurul lor.

  • Realizează o lista cu calităţile tale. Asigura-te că incluzi calităţile fizice, precum şi cele intelectuale sau emoţionale. Gândeşte-te în fiecare zi la calităţile tale, iar de fiecare dată când apare un gând negativ combate-l cu 2 calităţi.
  • Nu te mai consideră timid, nesociabil sau mizantrop. Cu cât mai mult foloseşti aceste cuvinte pentru a te eticheta, cu atât mai mult îţi vei introduce în subconştient ideea că eşti incapabil de o interacţiune socială. Dacă această idee te sperie, aminteşte-ţi că modul în care eşti perceput de alţii, nu este datorat lor, ci doar ţie. Dacă vrei să devii o persoană sociabilă trebuie să începi să crezi că eşti şi că poţi devenii o pesoană sociabilă. Să fii sociabil este o alegere nu o predispoziţie.
  • Consideră rasă umană că fiind ceva bun. Chiar dacă există numeroase persoane rele şi sadice, este important să înţelegi că există şi oameni iubitori şi amabili. Acceptarea acestei idei te va ajuta să cunoşti noi persoane, în loc să le eviţi.
2.

Nu mai fi retrospectiv. Să fii retrospectiv este ceea ce de cele mai multe ori îi împiedică pe oameni să se bucure de interacţiunile sociale. De asemenea, chiar dacă pare dificil, este important să te opreşti din încercarea de a anticipa viitoarele interacţiuni, şi de a le analiza odată ce s-au terminat.

  • Decât să te gândeşti la ce se poate întâmpla rău sau cum situaţia va putea deveni jenantă, apropie-te de fiecare interacţiune socială încrezător şi cu o atitudine pozitivă.
  • Când îţi aminteşti de interacţiunile trecute, gândeşte-te la lucrurile pozitive şi nu la cele negative. Chiar dacă nu a fost cea mai interesantă conversaţie, încearcă să-ţi aminteşti câte o experienţă plăcută din fiecare interacţiune pe care ai avut-o, fie şi momentul în care ai făcut pe cineva să râdă.
3.

Realizează că nu eşti în centrul atenţiei. În mod interesant, persoanele timide care se simt invizibile şi nedorite, tind să creadă că sunt constant în centrul atenţiei, urmărite şi criticate de ceilalţi. Timiditatea întotdeauna îi va împiedică pe oameni să se simtă confortabil în faţă celorlalţi. Asta nu înseamnă că ar trebui să te simţi o pesoană neimportantă, ci că cel mai mare critic al tău eşti chiar tu.

  • De prea puţine ori oamenii din jurul tău observă dacă spui ceva prostesc sau dacă intri într-o situaţie jenantă. Şi chiar dacă observă este foarte puţin probabil să le pese.
  • La un moment sau altul, toate persoanele se simt că şi tine. Chiar şi cei mai sociabili oameni la un moment dat sunt neîncrezători şi le este frică să nu intre într-o situaţie jenantă. Singura diferenţă este că ei aleg să îşi asume riscul şi să se bucure de conversaţie, decât să se gândească la cum ar reacţiona alţii.

Sfaturi

  • Încearcă să zâmbeşti şi să păstrezi contactul vizual.
  • Fii tu însuţi şi nu te comporta anormal.
  • Nu-ţi fie frică să vorbeşti cu cineva nou. S-ar putea să-ţi devină un prieten foarte bun.

Un răspuns

  1. Anonim

    Si eu sunt timid si vreau sa devin mai sociabil. Scrieti, va rog, un articol despre cum sa vorbesti cu o fata. Ar fi foarte util…

Lasă un răspuns

Comentariile au fost dezactivate.