Secretele îmbunătăţirii vieţii sociale

Viaţa socială este unul dintre cele mai importante aspecte care ne influenţează sănătatea mentală. De multe ori persoanele care nu au prieteni şi sunt marginalizaţi de către ceilalţi sunt trişti şi suferă de depresie. De asemenea, aceste persoane sunt mult mai impulsive şi agresive în raport cu persoanele comunicative. Pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa socială poţi urma sfaturile de mai jos.

1.

Practică. Asemenea oricărei abilităţi, să fii sociabil necesită practică. Asta înseamnă că trebuie să ieşi din zona de confort şi să începi să vorbeşti cu oamenii. Evita să te închizi în tine şi să eviţi să vorbeşti cu ceilalţi. Dacă vrei cu adevărat să ai o viaţă socială bogată, atunci va trebui să devii sociabil în toate aspectele vieţii, de la servici, şcoală până la familie.

 • Încearcă să-ţi creezi obiceiul de a lansa conversaţii ocazionale cu oamenii pe care îi întâlneşti, inclusiv vânzători, funcţionari bancari sau colegi de la alte clase.
 • Când este posibil, petreceţi timpul liber cu prietenii. Dacă eşti genul de persoană care dedică o mare parte din timp unui hobby, atunci invită un prieten cu tine.
 • Întotdeauna acceptă invitaţiile la diferite activităţi sociale. Evita să faci scuze precum că eşti prea obosit sau că trebuie să te trezeşti devreme ziua următoare. Chiar dacă unele scuze sunt justificate, alţii pur şi simplu evita să interacţioneze.
2.

Fii pozitiv. Toată lumea iubeşte să fie înconjurată de oameni optimişti şi fericiţi. Chiar dacă nu te simţi bine tot timpul, măcar atunci când conversezi cu cineva încearcă să pari bine dispus. Spre exemplu, dacă cineva îţi cere să-i povesteşti despre viaţa ta, axează-te pe calităţi şi nu te plânge de defecte.

 • Dacă te axexi pe calităţi, imediat oamenilor le va fi stârnit interesul şi vor vrea să audă mai multe despre viaţa ta.
3.

Fii implicat în conversaţie. Dacă vrei să pari interesant altora va trebui să arăţi că eşti interesat de ei, în special când eşti în mijlocul unei conversaţii. Când vorbeşti cu cineva, ascultă-i cu atenţie şi nu te îngrijora de ce ar trebui să spui în continuare pentru a menţine conversaţia. Fă contact vizual, dă din cap şi formulează întrebări.

 • Evita să-ţi verifici telefonul constant sau să te uiţi prin jur când eşti în mijlocul unei conversaţii. Aceste lucruri sunt nepoliticoase şi sugerează că nu eşti interesat de persoană şi de conversaţie.
4.

Analizează-ţi limbajul corpului. Dacă eşti la o petrecere sau la altă activitate socială, poziţia corpului le transmite oamenilor un mesaj. Dacă vrei că alţii să se apropie de tine, ar trebui să eviţi să stai într-un colţ, să-ţi ţii mâinile încrucişate, să te joci pe telefon sau să te încrunţi.

 • Să faci contact vizual cu alţii şi să le zâmbeşti le va arăta că eşti prietenos, deschis discuţiei şi de neintimidat. În plus, toţi arată mai atrăgători când zâmbesc.
5.

Iniţiează activităţi sociale. Dacă aştepţi că oamenii să te sune sau să te invite în diferite locuri, atunci îţi iroseşti viaţa. Relaţiile de prietenie sunt construite având la bază efort bilateral. Dacă vrei să le arăţi oamenilor că preţuieşti prietenia cu ei, atunci va trebui să găseşti oportunităţi pentru a vă petrece timpul împreună.

 • Păstrează legătură cu prietenii, chiar dacă nu locuiţi în acelaş oraş. Sună-i sau dă-le un email şi întreabă-i cum se mai simt.
6.

Caută oportunităţi pentru a întâlni noi persoane. Cea mai bună cale pentru a-ţi face prieteni şi a-ţi lărgi cercul social este să accepţi oportunităţile prin care poţi întâlni alte persoane. Acceptă invitaţii la petreceri, fă excursii în locuri noi, vorbeşte cu străinii în cafenele, autobuze sau în liceu.

 • Chiar dacă să vorbeşti cu străinii pare intimidant, gândeşte-te că dacă nu vei vorbi cu nici o persoană pe care nu o cunoşti, vei rămâne la cercul actual de prieteni. În plus, nu se ştie niciodată când un străin se poate transforma în cel mai bun prieten sau într-un iubit/iubită.

Sfaturi

 • Să fii sociabil nu înseamnă neapărat să fii prieten cu toată lumea. Este imposibil să-i mulţumeşti pe toţi.
 • Să ai o atitudine pozitivă are un impact de asemenea pozitiv asupra celorlalţi.
 • Dacă consideri că nu ai parte de suficientă interacţiune socială atunci fă-ţi un hobby, intră într-o echipa de sport sau fă voluntariat.

 

Lasă un răspuns

Comentariile au fost dezactivate.