Mulţi oameni care suferă de boli grave ar da orice pentru măcar o zi în care să fie sănătoşi. Din păcate, până nu ne pierdem sănătatea, nu realizăm ce am avut. Pentru a fi sănătos, citeşte următoarele sfaturi:

O dietă sănătoasă

        1.

Bea multă apă. O persoană adultă ar trebui să consume cel puţin un litru de apă pe zi. Asta fiind în plus pe lângă consumul de diuretice precum ceaiul şi cafeaua. Apa menţine corpul la temperatura optimă şi îndepărtează toxinele, care sunt rezultatul inevitabil al metabolismului şi al activităţii de zi cu zi. Vei fi şi te vei simţi mai sănătos într-o perioadă, relativ scurtă.

  •         Apa, de asemenea, îţi curătă pielea, îţi ajută rinichii, îţi controlează pofta de mâncare şi te menţine energic. Dacă a fi mai slab, mai energic şi a avea un ten mai frumos nu este o motivaţie, atunci ce este?
  •        Îţi elimină pofta de băut alte lichide dăunătoare precum băuturile carbogazoase şi sucuri. Când consumi astfel de băuturi, corpul nici nu recepţioneză bine satisfacţia, că te şi simţi flămând pentru sute de calorii mai târziu. Dacă simţi nevoia de gust, stoarce o lămâie în apă sau consumă suc 100% natural.
2.

Nu sări peste micul dejun. Un mic dejun uşor şi sănătos este suficient pentru a resimţi beneficiile mâncatului devreme. În cazul în care este compus din carne albă şi cereale integrale, te va ţine plin până la prânz. Studiile arată că persoanele care sar peste micul dejun mănâncă mai mult. Aşa că, pentru a-ţi satisface apetitul, nu sări peste prima masă.

  •         În loc de ciocolată şi cafea, optează pentru ouă, fructe, lapte degresat, suc din fructe proaspete sau ceai. Cu cât micul dejun va fi mai sănătos, cu atât mai mult te vei simţi mai energic pe parcursul zilei şi cu atât mai mult nu vei mai simţi nevoia să mănânci târziu.
3.

Mănâncă bine pe parcursul zilei. Dacă în jumătate din farfuria ta se găsesc fructe şi legume, eşti pe calea cea bună. Adaugă carne albă, lactate slabe în grăsimi şi cereale integrale. Odată ce un model stabil de alimentaţie a fost consacrat, corpul tău se va simţi mult mai relaxat. S-ar putea să existe o perioadă când corpul tău se întreabă unde au dispărut fast food-urile, dar odată ce ai trecut pe această alimentaţie, te vei simţi mai bine şi sănătos că niciodată.

  •         Adu-ţi aminte că nu toate grăsimile sunt rele pentru organism. Grăsimile benefice pot fi găsite în peştii uleioşi, precum somonul şi tonul. De asemenea, se găsesc în avocado, nuci şi ulei de măsline. Aceştia sunt esenţiali pentru o dietă bine echilibrată.
4.

Mănâncă la timpul potrivit. Un timp potrivit pentru o masă sănătoasă şi uşor de digerat este între orele 17:00 şi 20:00. Este recomandat să eviţi gustările târzii deoarece te umple cu calorii inutile şi îţi pot distruge somnul. Dacă gustarea din timpul nopţii este chiar necesară, rezumă-te la nuci nesărate, seminţe, fructe şi legume.

  •         Gustările nu reprezintă un lucru rău dacă sunt făcute corect. De fapt, mâncatul “constant” te poate reţine de la a mânca ultima felie de pizza, când prietenii tăi nu sunt atenţi. Doar asigură-te că totul este moderat.
5.

Redu consumul de carne. În caz că nu ai observat, carnea nu a jucat un rol prea important în ceea ce am discutat până acum. Să fii vegetarian este o bună cale de a reduce caloriile consumate şi să te încarci cu vitamine şi minerale, dar îţi poate face şi rău. Având în vedere că este bine să tai carnea roşie definitiv din meniu, asigură-te că mănânci suficiente lactate şi carne albă pentru a-ţi menţine o dietă echilibrată.

  •         Poţi avea o dietă bogată în fibră şi fără carne. S-a demonstrat că fibra îţi micşorează colesterolul, îţi controlează nivelul de zahăr din sânge, îţi îmbunătăţeşte sănătatea intestinelor, şi scade probabilitatea de a mânca prea mult. Consumul de fibră recomandat este de 30 de grame/zi pentru bărbaţi şi 21 grame/zi pentru femei. După vârsta de 50 de ani, aceasta sare la 38 grame/zi pentru bărbaţi şi 25 grame/zi pentru femei. Câteva surse bune de fibră sunt incluse în fructele şi legumele cu coajă şi în cerealele integrale.
6.

Citeşte etichetele. Alimentele procesate au o reputaţie prostă, şi de cele mai multe ori pentru un motiv bun. Oricum, trebuie să fii capabil să câştigi bătălia. Punga aceea de brocoli parcă nu este la fel de aproape precum acea pizza congelată. Deci, dacă poţi, evită mâncarea procesată. Dar dacă nu poţi, citeşte etichetele şi uită-te atent pentru adăugaţii dăunători, precum: sare, zahăr şi grăsimi.

  •         Mâncarea care stă în rafturi, de cele mai multe ori conţine sodiu şi grăsimi saturate/nesaturate. Dacă apar pe etichete (în special în cantităţi mari), evitaţi-le. Pur şi simplu, nu merită.
  •         Doar pentru că scrie că produsul nu are grăsimi nesaturate, nu înseamnă şi că nu are. Amuzant cum procedează producătorii, nu? Cantităţile neglijabile pot fi ignorate, aşa că dacă pe eticheta găseşti ulei vegetal hidrogenat, ai găsit unul dintre produsele despre care vorbeam.

Sfaturi

  • Schimbă-ţi alimentaţia încet şi nu-ţi forţa organismul.
  • Mestecă încet şi savurează fiecare gust.
  • Evită să mănânci noaptea.
  • Nu renunţa la legume şi fructe.

Avertizări

  • Adaptează-te la noua alimentaţie încet pentru a nu-ţi destabiliza organismul.
  • Evită dietele minune care îţi pot aduce mai multe probleme de sănătate decât kilograme în minus.
  • Evită excesul de sare, zahăr şi grăsimi.

Lasă un răspuns

Comentariile au fost dezactivate.